Social

±

Desarc

±

Oude Kraan 72
6811 LL Arnhem
Postbus 9
6800 AA Arnhem

T: +31 (0)26 352 98 20
E: info@desarc.nl

 

Apotheek Ridderveld

Apotheek 2.0: de apotheek van de toekomst

 
 

Desarc

namens

Apotheek Ridderveld

±

1
Nederland
2019
 

Apotheek Ridderveld

±

 

In Apotheek Ridderveld in Alphen aan den Rijn staat de klant écht centraal. Dat begint natuurlijk met de beste, professionele dienstverlening. Desarc versterkt dit uitgangspunt met een interieurconcept dat verregaande transparantie én respect voor ieders privacy combineert.

 

Onconventioneel, maar toch vertrouwd

Vergeet de ouderwetse toonbank met het rijtje saaie wachtkamerstoelen: Desarc vertaalt het uitgangspunt ‘de klant centraal’ naar een moderne en opvallende inrichting. In het midden van de ruimte ontwierpen we een lange wachttafel. Anders dan in conventionele apotheken, worden klanten in Apotheek Ridderveld opgehaald door de apothekersassistent. Die loopt met de klant mee naar de balie. De klant is hier geen nummer, maar voelt zich extra welkom!

 

Van snelbalie tot spreekkamer

Het begrip ‘persoonlijke benadering’ komt ook tot uiting in de drie verschillende balies die we hebben ontworpen. Aan de snelbalie word je snel en efficiënt geholpen, bijvoorbeeld als je alleen een recept komt ophalen. De snelbalie is een kleine, losstaande balie waar klant en medewerker op gelijke ooghoogte samen op een beeldscherm kunnen kijken. Kom je voor advies of heb je meer tijd nodig, dan kun je aanschuiven aan de ronde tafel met oranje bank. De extra hoge rugleuning van de bank geeft je de nodige privacy. De derde optie is de klant uitnodigen voor een gesprek in een van de spreekkamers. Hier kun je, in alle rust en zonder dat iemand meeluistert, een persoonlijk gesprek voeren met een medewerker van de apotheek.

Ondanks deze onconventionele klantbenadering, voelt de apotheek vertrouwd. De lichte kleuren, de warme materialen en de grote plafondelementen met diffuse, zachte verlichting zorgen ervoor dat de ruimte professionaliteit en rust uitstraalt.

 

Opvallend: open karakter

De klant mag alles zien wat er in de apotheek gebeurt. Achterin de publieksruimte maken grote gekleurde glaswanden het productieproces van de apotheek zichtbaar. Bijzonder is de gelaagdheid in kleur: omdat de gekleurde glasvlakken elkaar overlappen, ontstaat er een breed kleurenspectrum van mengkleuren. Kenmerkend voor het open karakter van de apotheek is de vrije bewegingsruimte voor klanten. Zelfzorgmedicatie is niet langer achter de balie uitgestald, maar ligt in grote, open wandkasten waar klanten de producten zelf uit kunnen pakken. En over ‘achter de balie’ gesproken: in deze apotheek is er geen ‘voor’ of ‘achter’ de balie meer. Het grote publieke gebied is shared space tussen medewerkers en klanten.

Met deze mix van privacy en transparantie en een bijzondere persoonlijke benadering stapt Apotheek Ridderveld af van het traditionele beeld van de apotheker als afstandelijke autoriteit.