Social

±

Desarc

±

Oude Kraan 72
6811 LL Arnhem
Postbus 9
6800 AA Arnhem

T: +31 (0)26 352 98 20
E: info@desarc.nl

 

Kantoor in Amsterdam

‘Best Place to Work’ krijgt de beste workplace

 
 

Desarc

namens

Kantoor in Amsterdam

±

1
Nederland
2020
 

Internationaal kantoor in Amsterdam

±

 

Onze opdrachtgever, een grote internationale softwareontwikkelaar, is een jong, energiek bedrijf met lef en een progressieve kijk op werken. Het van oorsprong Australische bedrijf doet er alles aan om de 5.000 medewerkers, verspreid over 11 kantoren wereldwijd, een optimale werkomgeving te bieden. Ze kregen niet voor niets al twee jaar op rij de titel ‘Best Place to Work’. Toen er voor het Europese hoofdkantoor in Amsterdam vanwege groei een extra verdieping bij moest komen, mochten wij voor de ‘Best Place To Work’ een ‘best workplace’ ontwerpen.

 

Uitdagingen

Het gekoppelde, monumentale grachtenpand in Amsterdam bestaat uit zes verdiepingen, waarvan er vijf gebruikt worden door onze klant. Toen de huurder van de derde verdieping vertrok, was dat een mooie kans om de werkplekken uit te breiden. De grootste uitdaging was om de nieuwe verdieping aan te laten sluiten bij het bestaande gedeelte en tegelijk het bestaande gedeelte met een soort ‘terugrol’ weer wat eigentijds en Amsterdams lef te geven.

De tweede uitdaging was om meer werkplekken te creëren, zonder in te boeten op de werksfeer. De huiselijke sfeer in het kantoor is kenmerkend voor de softwareontwikkelaar. Bijna alle werknemers zijn expats, die het gewend zijn om te telewerken. Het fysieke kantoor vervult hierin een belangrijke rol. Het is niet alleen een werkplek, het is ook een ontmoetingsplek. Een kantoor met een unieke persoonlijkheid, dat voelt als een tweede thuis in een onbekende stad.

 

Masterplan met uitzicht

We maakten een masterplan voor alle verdiepingen, waarin we een aantal functies opnieuw verdeeld hebben over de verdiepingen. Hierdoor ontstond een logischere indeling en meer ruimte. Bovendien zorgt de verspreiding van functies voor meer beweging door het gebouw en daarmee voor meer ontmoetingen.

De kantoorverdiepingen hebben een fantastisch uitzicht over de karakteristieke Amsterdamse grachten. De bureaus plaatsten we zo veel mogelijk aan de raamzijde, om op deze plekken zo optimaal mogelijk van het daglicht en uitzicht te profiteren. Door slimme, houten zitelementen te plaatsen over de oude convectoren, ontstaat een fijne zitplaats aan het raam die tegelijkertijd de convectoren verbergt. Twee vliegen in één klap!

Aan de blinde gevels plaatsten we de concentratie-, bel-, overleg- en vergaderruimtes. Deze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën om de samenwerking tussen de wereldwijde kantoren te optimaliseren. Van de facilitaire kern maakten we een verbindend blauw element tussen de verdiepingen. De pantry en naastgelegen ‘social hub’ zijn herkenbaar door het uitgesproken kleurconcept, dat per verdieping verschilt. Deze flexibele zone is dé plek voor ontspanning, een goede kop koffie of een creatieve brainstorm met het team. Als barrière tussen de werkplekken en de social hub ontwierpen we lockerkasten. In de blinde achterkant van deze lockerkasten zit een heel herkenbaar akoestisch detail: de Amsterdamse kruisjes.

 

High Five!

Helemaal bovenin bevindt zicht de High Five; het penthouse van het gebouw met magnifiek uitzicht over Amsterdam. Toch werd de mooiste plek van het gebouw niet optimaal benut. Door de ruimte multifunctioneel in te zetten komen de medewerkers vaker op deze bovenste verdieping en zorgen we voor beweging tot in het bovenste puntje van het gebouw. Van werkplek tot meeting room, van yogaruimte tot borrelplek. En dat met een killer view, hier wil toch iedereen werken?