Social

±

Desarc

±

Oude Kraan 72
6811 LL Arnhem
Postbus 9
6800 AA Arnhem

T: +31 (0)26 352 98 20
E: info@desarc.nl

 

Design District 2014

volgens

Desarc

±

27-05-2014|Geplaatst door

Design District Zaandam is een kleinschalige beurs op het gebied van meubels, materialen & verlichting, waar je in één middag kunt zien wat de leveranciers aan nieuwe producten aan hun collectie hebben toegevoegd. Hier een aantal verrassende, vernieuwende of gewoon fijne nieuwe producten die ik graag met jullie wil delen:

Bij eQ+ meubelontwerpers kwam ik iets moois tegen. Eén van de ontwerpers uit het team, Geke Lensink, ken je misschien van de picknicktafel die tijdens salone del mobile en de Dutch Design Week is tentoongesteld. Op de beurs stonden twee nieuwe opvallende ontwerpen van haar, de L.A.F. en de Woody. De eerste is een kantoorstoel voor de flexwerker, strak vormgegeven met een fijne zit. De Woody vind ik vooral mét de stoffering een mooi afgewerkt houten stoeltje.

Foto 01

Z creations is een van de dochterbedrijven van ‘de zetel’, die stoelen voor de projectmarkt ontwerpen. Ze hebben een achttal ontwerpen van hout, die je kan customizen d.m.v. kleur en stoffering. De kleuren kan je afzonderlijk toepassen op de zitting, rugleuning en/of poten en de stoffering op zitting en/of rugleuning. Een basic ontwerp wat je volledig op het betreffende project kan afstemmen d.m.v. deze tools.

Roels richt zich op de interieurbouw, maar ze ontwerpen zelf ook. Zo presenteerden ze op de beurs akoestische cellen en een serie meubels. Meubels die je aan elkaar kunt schakelen waardoor er zitelementen ontstaan voor in bijvoorbeeld wachtkamers. De verschillende elementen vallen op door subtiele verschillen in hoogte van de rugleuning, type stoffering en de eenvoud van het totaalbeeld.

Foto 02 Foto 03

Marc de Groot liet zijn lamp, de Helix, in verschillende formaten zien. Een gevouwen lamp die door het materiaal (staal) en constructie een industriële uitstraling heeft. Waar snowpuppe zich met hun papieren gevouwen lampen veel meer richten op de particuliere markt, kan ik me deze lamp heel goed voorstellen bij projecten in industriële ruimtes.

Foto 04

Op de stand van Senso, FLOS en Julia+ viel de SENSO bekleding op een tafel op. Waar een toplaag als FORBO desktop soms een oubollig gevoel kan geven, geeft een gegoten oppervlak een heel strak en eigentijds gevoel, al doet de combinatie met een tafel van Arco natuurlijk ook een hoop…

Foto 05

Hexagonalen zie je bijna bij elk merk terugkomen; Wever & Ducré heeft er armaturen van en tapijtfabrikant SHAW maakt er tapijttegels van. SHAW heeft deze fijne vorm in veel kleuren, waaronder natuurlijke, rustige kleuren waardoor je een neutraal beeld kunt scheppen, maar wel met een leuke twist door de vorm en de mogelijkheid om de tegel en dus het patroon te verdraaien. Naast de hexagonalen (mijn favoriet!) hebben ze ook de ‘gewone’ vierkante en rechthoekige tegels; wel in een groter formaat dan de standaard. Zou dit komen doordat het een Amerikaans bedrijf is?

Als laatste 2 typen wandbekleding: Muratto met akoestische oplossingen van kurk in verrassende vormen en Cocomosaic wandbekleding van Kokos. Waar bij sommige types duidelijk de kokos is te herkennen en bij andere juist een natuurlijke lichte houtsoort tevoorschijn komt.

Omdat je de beurs redelijk kleinschalig is, is het leuk om het terrein ook nog even te verkennen. Er staan diverse oude loodsen met daarin inspirerende exposities, galeries, werkplaatsen etc. Zo werd ik in een galerie verrast door fotografe Louise te Poele, een bezoekje waard: www.louisetepoele.nl

Fijn om mijn creatieve gereedschapskast weer aan te vullen met nieuwe materialen!