Social

±

Desarc

±

Oude Kraan 72
6811 LL Arnhem
Postbus 9
6800 AA Arnhem

T: +31 (0)26 352 98 20
E: info@desarc.nl

 

De 181ste

volgens

erwin

±

25-02-2016|Geplaatst door
Desarc namens McDonald's

Onlangs vroeg een oud-collega aan mij: “verveelt het je niet? Dit is de 180ste McDonald’s die je ontwerpt en begeleidt! Hoe blijf je gemotiveerd?”

Het blijft zeker leuk! Sterker nog: volgende week begin ik aan de lay-out van het 181ste restaurant. En nee, het verveelt nooit! Blijkbaar denken de meeste mensen dat conceptimplementatie saai is. Alles staat toch duidelijk omschreven in een conceptboek; je weet toch eigenlijk al wat je moet doen?

Het klopt dat de conceptuele uitgangspunten goed omschreven staan, maar we hebben te maken met een grote diversiteit aan locaties. Ieder restaurant heeft zo zijn eigen identiteit. Er zijn grote of kleine panden, hoge of lage, met één of meerdere etages of met een instore of drive situatie. Het ene restaurant is bedoeld voor de zakelijke markt en een ander juist meer voor gezinnen of jeugd. Al deze factoren zijn van invloed op het maken van een juiste lay-out. Het totaal moet kloppen, zoals de flow, de verdeling van zitgelegenheden en de sfeer.

Daarnaast houden we ook rekening met de lokale wensen. En, één van de belangrijkste criteria, het budget! Alles kan dan wel uitvoerig in een conceptboek omschreven staan maar voor iedere locatie heb je, hoe dan ook, te maken met een beschikbaar budget. Het is onze taak om zorgvuldig af te wegen wat goed is voor zowel het concept als de investering. Om ervoor te zorgen dat het concept zijn kracht behoudt, zonder dat het budget overschreden wordt.

Ook besteden we veel aandacht aan de uitvoering van het plafond en positionering van verlichting. Bij het maken van een lichtplan moeten we onder andere rekening houden met de verdeling van graphics over de wanden. Het is een kwestie van balans. Die graphic komt precies daar waar hij het best tot zijn recht komt. En die spot is ervoor bedoeld om deze graphic mooi aan te lichten. Bij de interieuroplevering staan we desnoods op een ladder om net dat ene spotje goed te richten!

Kortom: omschreven in een conceptboek: ja! Maar elke locatie kent zijn eigen uitdagingen. Want uniek, dat zijn ze allemaal.

Als ik dan uiteindelijk bij een oplevering door een prachtig restaurant loop en het resultaat van ons werk zie, dan kan ik zeggen: daar haal ik mijn motivatie vandaan.

 

partner & ontwerper-conceptimplementatie